x

The Cornerhouse

The Cornerhouse

KEY FACTS

CLIENT

Wilson Bowden

YEAR COMPLETED

2002

BUILD TYPE

New Build

SERVICES PROVIDED

Drainage Strategies
Foundation Design
Geotechnical Engineering
Ground Investigation
Structural Engineering
Transport Planning
Micro-Simulation Modelling

PROJECT DESCRIPTION

BWB was appointed by Wilson Bowden Developments to provide environmental, geo-technical, civil and structural engineering solutions for this unique mixed-use development in the centre of Nottingham. The development accommodates a multiplex cinema, nightclub, health & fitness club, restaurants, bars and servicing facilities.

A feature of this development was the construction of a deep basement for the entire area of the site immediately adjacent to surrounding public highway. Whilst excavation was mostly undertaken in sandstone, it was nevertheless necessary to provide temporary support works so that new reinforced concrete sub-structure could be safely constructed up to ground level.

The superstructure consisted of a four storey frame with concrete composite floors and clad with various high quality materials. Acoustics and vibration required careful consideration as did the roof mounted plant supports.

KEY CONTACTS

Colin Langford

Colin Langford
Executive Director - Technical
View profile | contact