Contact Us:

0115 924 1100
nottingham@bwbconsulting.com

Contact us

Dandara

Aston Place - Residential Development of the Year

04 November 2020


We are delighted to announce and feeling very proud, that BWB has won the Residential Development of the Year award for our work at Aston Place Birmingham at the West Midlands Insider Residential Property Awards 2020.  

Providing 322 apartments and 7,245 ft2 of commercial space, the twin towers of the £40m residential development, are now a prominent landmark in the city.

​​​​​​​BWB was employed by the contractor/developer partner Galliford Try, and we worked closely with the client Dandara on the project, where we provided full Civil, Structural and Geotechnical Services from inception to completion.

 

“We are thrilled to receive this award. The delivery of Aston Place was a true team effort across the Birmingham office. City and urban developments are a key sector for us and wining this prestigious award goes a long way in cementing our reputation as a consultant of choice in the area.”

Stuart Nelmes - Regional Lead, Birmingham

 

 

Fun Facts about Aston Place, Birmingham

The Dandara residential development is the second development on the Arena Central site and consists of twin towers, 21 and 25 storeys respectively, linked at each floor by bridges. Providing accommodation for 322 apartments and 7,245 ft2 of commercial space.

The building has two levels of basement providing 500 space car parking. The building was built for a total cost of £40m.

The building is located on the Arena Central developments adjacent to the iconic Alpha Tower on the site of the former Britannia Carpark. Bounded by Holliday Street and Suffolk Street Queensway, the building is a prominent landmark dominating the skyline when viewed from Suffolk Street Queensway.

Due to the close proximity of the building to the network Rail tunnel, detailed negotiations were carried out by BWB culminating in a need for a full 3D finite element model being produced to prove that the tunnel lining and trackbed were not affected by our development.

The rail tunnel takes two forms; One is a traditional Victorian brick-lined whilst the other was once an open cutting with brick retaining walls and more recently added (During the Alpha Tower and Crowne Plaza development) precast concrete cover.

As our building sits to one side of the tunnels uneven lateral stresses were expected to be created that could destabilise the tunnel linings, particularly the Victorian brick bored tunnel.

During construction, the tunnel linings and trackbed were monitored to ensure that no excessive movements were experienced, particularly in the Victorian tunnel where headroom is at a minimum.

The key structural challenge is the 9.8m cantilevered gable of the 25-storey tower nearest Suffolk Street Queensway.

This cantilever supports 21 storeys of living accommodation and roof. The cantilever was achieved by a concrete slab, heavily top reinforced requiring careful placing of concrete to ensure there are no voids. 

The concrete mix was designed with high cement replacement and retarding admixtures to ensure that the risk of thermal shock leading to cracking was minimised, whilst the shuttering remained in place for longer than normal to reduce the thermal gradient.